Τεχνολογία Flex™ – νέα, μοναδική εμπειρία άντλησης μητρικού γάλακτος

Η τελευταία καινοτομία της Medela, με τη μοναδική χοάνη που μπορείτε να προσαρμόζετε στο σχήμα του στήθους σας, αναπτύχθηκε ώστε να κάνει την άντληση πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική – διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε πώς:

Όταν χρησιμοποιείτε θήλαστρο – είτε περιστασιακά είτε καθημερινά – αυτό που σίγουρα επιθυμείτε είναι μια όσο τον δυνατόν πιο άνετη και πιο αποτελεσματική εμπειρία.

Η χοάνη – το τμήμα του θηλάστρου που τοποθετείται στη θηλή και τον μαστό – παίζει βασικό ρόλο τόσο στην άνεση όσο και στην αποτελεσματικότητα κατά την αφαίρεση του γάλακτος.1 Με βάση αυτό, η Medela κατέβαλε ανέκαθεν, και συνεχίζει να καταβάλλει, προσπάθειες για να παρέχει διάφορα μεγέθη σωλήνα χοάνης που ταιριάζουν στις διάφορες διαμέτρους θηλής. Οι ομάδες της Medela, όμως, μελέτησαν το κατά πόσον η χοάνη θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Περιθώρια βελτίωσης

Η χοάνη αποτελείται από δύο βασικά μέρη: τον σωλήνα, που επιτρέπει στη θηλή να κινείται ελεύθερα μπροστά και πίσω, και ένα πιο πλατύ τμήμα, που μοιάζει με χωνί, το οποίο τοποθετείται πάνω στο στήθος. Ιδανικά, θα πρέπει να «αγκαλιάζει» το σχήμα του μαστού και να μην τον πιέζει, όπως εξηγεί η Dr Danielle Prime, συνεργάτιδα ερευνών για τον θηλασμό του τμήματος ιατρικής έρευνας της Medela:
«Η κλίση μιας συμβατικής χοάνης είναι 90°. Παρόλο που αυτό το σχήμα χοάνης είναι λειτουργικό, δεν προσιδιάζει σε όλα τα σχήματα και μεγέθη μαστών, όπως έχω διαπιστώσει στην καριέρα μου ως ερευνήτρια.

Έτσι λοιπόν, μελετήσαμε το κατά πόσον αυτό το τμήμα της χοάνης θα μπορούσε να επηρεάζει την αφαίρεση του γάλακτος, καθώς και την αίσθηση και τη συνολική άνεση για τη μητέρα. Ήμασταν σίγουροι ότι υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης», ανέφερε.

Η Danielle και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την πρώτη στον κόσμο βάση δεδομένων της Medela με τριασδιάστατες σαρώσεις μαστών κατά τον θηλασμό, ώστε να μελετήσουν τα διάφορα μεγέθη και σχήματα του μαστού.2 «Διαπιστώσαμε ότι η κλίση 90° θα μπορούσε να είναι αρκετά περιοριστική για ορισμένες μητέρες», ανέφερε. «Επίσης, ανακαλύψαμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο ιστός του μαστού δεν ήταν εύκολο να τοποθετηθεί στο εσωτερικό της χοάνης, και το πρώτο τμήμα της χοάνης με το οποίο ερχόταν σε επαφή ο μαστός ήταν η εξωτερική στεφάνη, που είναι πιο σκληρή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ενόχληση».

Νέα κλίση για την άντληση

Έτσι, η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε με διάφορες κλίσεις χοάνης.3 Διαπίστωσαν ότι η κλίση 120° δίνει στις μητέρες τη δυνατότητα καλύτερης τοποθέτησης της θηλής εντός του σωλήνα της χοάνης, ωστόσο η στεφάνη υπερέβαινε τα όρια του μαστού, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μη επίτευξης στεγανότητας.

Όμως, με την κλίση 105°, η ομάδα βρήκε αυτό που αναζητούσε: «Η κλίση 105° ταίριαζε πολύ καλά στο περίγραμμα του μαστού. Υπήρχε επαφή με όλη την επιφάνεια της χοάνης, ενώ δεν υπήρχαν σημεία συμπίεσης στον ιστό του μαστού. Διαπιστώσαμε ότι αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει αισθητά την άνεση και να υποστηρίζει καλύτερα τη ροή γάλακτος μέσω των γαλακτοφόρων πόρων», ανέφερε η Dr Prime.

Κατά την άντληση, η θηλή πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του σωλήνα της χοάνης, ώστε να κινείται ελεύθερα στο εσωτερικό του και να μην υπάρχει τριβή στα τοιχώματα. Όπως διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα, η κλίση 105° συμβάλλει και σε αυτό. «Με την ελαφρά διεύρυνση του ανοίγματος της χοάνης, η θηλή μπορεί να βρίσκεται εντός του σωλήνα από την αρχή της άντλησης. Σήμερα, στα δύο τρίτα των μητέρων, η θηλή δεν βρίσκεται εντός του σωλήνα κατά την έναρξη της άντλησης – βρίσκεται πιο πίσω, επομένως δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι καλά κεντραρισμένη», λέει η Dr Prime.

Επιπλέον, η διάμετρος της θηλής ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2 έως 3mm κατά την άντληση ή τον θηλασμό,4 επομένως το μέγεθος του σωλήνα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τη διάμετρο της θηλής, όπως εξηγεί η Dr Prime: «Το μέγεθος της χοάνης αφορά την αντιστοιχία μεταξύ μεγέθους θηλής και μεγέθους σωλήνα, και όχι το μέγεθος του στήθους. Γνωρίζουμε ότι πολλές μητέρες που έχουν μεγάλο στήθος επιλέγουν μέγεθος χοάνης επειδή στη συσκευασία αναγράφεται «L». Αυτό δεν είναι σωστό».

Κατά κανόνα, ο σωλήνας της χοάνης θα πρέπει να είναι κατά 4mm μεγαλύτερος σε σχέση με τη διάμετρο που έχει η θηλή πριν από την έναρξη της άντλησης. Το καλό είναι ότι η Medela παρέχει πέντε μεγέθη σωλήνα: «Χρησιμοποιήστε τον οδηγό μας για την επιλογή του κατάλληλου μεγέθους χοάνης, ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε το ιδανικό μέγεθος με βάση τη διάμετρο της θηλής», αναφέρει η Dr Prime.

Νέο οβάλ σχήμα και μαλακή εξωτερική στεφάνη

Και η καινοτομία δεν σταματά εδώ. Στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ ειδικών – μεταξύ άλλων, ειδικών στον σχεδιασμό με επίκεντρο τον χρήστη, ειδικών σχεδιαστών, ειδικών ερευνητών και ειδικών ανάπτυξης προϊόντων – και στενής συνεργασίας με θηλάζουσες μητέρες, η χοάνη εξελίχθηκε περαιτέρω ώστε να διαθέτει οβάλ σχήμα με δυνατότητα περιστροφής κατά 360°. Αυτό σημαίνει ότι οι μητέρες μπορούν να την περιστρέφουν πάνω στο στήθος ώστε να πετύχουν την επιθυμητή στεγανότητα.

«Διατηρήσαμε την κλίση 105° σε όλο το οβάλ σχήμα της χοάνης, και κανένα τμήμα δεν είναι πιο ανοικτό από τα υπόλοιπα», εξηγεί η Dr Prime. «Επομένως, δεν υπάρχει λανθασμένος τρόπος εφαρμογής – οι μητέρες μπορούν να τοποθετούν τη χοάνη στη θέση που θεωρούν ότι εφαρμόζει καλά ανάλογα με το σχήμα του στήθους».

Ανάλογα με το πόσο γεμάτο ή άδειο είναι το στήθος, το σχήμα και το περίγραμμά του μπορεί να ποικίλλουν, και η νέα χοάνη μπορεί να προσαρμόζεται σε αυτό: «Τώρα, οι μητέρες μπορούν να δοκιμάζουν διάφορους τρόπους τοποθέτησης της χοάνης για να βρουν τη θέση που παρέχει την καλύτερη αίσθηση κατά την άντληση», αναφέρει η Dr Prime.

Τέλος, οι σχεδιαστές της Medela προέβλεψαν μια απαλή, μαλακή και εύκαμπτη στεφάνη για τη νέα χοάνη PersonalFit Flex™. Αυτό παρέχει εξαιρετική αίσθηση και άνετη εμπειρία άντλησης, και επίσης επιτρέπει στη χοάνη να εφαρμόζει αεροστεγώς στον μαστό, ανεξάρτητα από το σχήμα του.

Οι δοκιμές

Αφού ήταν έτοιμη η οβάλ χοάνη με κλίση 105°, είχε έρθει η ώρα να δοκιμαστεί. Η ομάδα διεξήγαγε τέσσερις κλινικές δοκιμές με μητέρες που πραγματοποιούσαν άντληση – σε νοσοκομεία, κατ’ οίκον και στο εργαστήριο στα κεντρικά της Medela στην Ελβετία.5

«Μία δοκιμή αφορούσε την εις βάθος μαγνητοσκόπηση της κίνησης της θηλής κατά την άντληση. Χρησιμοποιήσαμε μια μικροσκοπική κάμερα, κάτι που ήταν πολύ ενδιαφέρον. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσουμε τη δυναμική των διαφορών στην κίνηση της θηλής με τη νέα, μεγαλύτερη κλίση της χοάνης», δήλωσε η Dr Prime. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η συμπεριφορά της θηλής ήταν ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει με τις τρισδιάστατες σαρώσεις».

Κατόπιν των θετικών αποτελεσμάτων αυτής της δοκιμής, η ομάδα προχώρησε σε δοκιμή σε μητέρες που πραγματοποιούσαν άντληση είτε αποκλειστικά είτε περιστασιακά, σε νοσοκομεία και κατ’ οίκον. Ποια ήταν η γνώμη τους;

Η Manuela, μητέρα δύο παιδιών από την Ελβετία, εντυπωσιάστηκε: «Έχω μεγάλο στήθος και πάντα δυσκολευόμουν να βρω την κατάλληλη θέση με τις στρογγυλές χοάνες. Με την οβάλ χοάνη PersonalFit Flex™ ήταν πιο εύκολο να βρω την ιδανική θέση πιο γρήγορα, και ήταν πολύ πιο άνετη. Πιστεύω ότι και η ροή του γάλακτος ήταν καλύτερη – ίσως επειδή βρήκα πιο εύκολα τη θέση όπου πρέπει να βρίσκεται η θηλή».

«Οι μητέρες καταλαβαίνουν ότι η χοάνη PersonalFit Flex™ είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο σχήμα του στήθους τους», λέει η Dr Prime. «Αυτό είναι λογικό, αφού επιτρέπει στον μαστό να διατηρεί το σχήμα του εντός της χοάνης, αντί να πρέπει να προσαρμοστεί στο σχήμα και το μέγεθος της χοάνης».

Η Jeannine, μητέρα δύο παιδιών από την Ελβετία, συμφωνεί: «Την πρώτη φορά που δοκίμασα τη νέα χοάνη PersonalFit Flex™, μόλις την έβαλα στο στήθος μου σκέφτηκα: “Απίστευτο! Ταιριάζει απόλυτα!”. Με άλλες χοάνες, έπρεπε να κάνω δύο ή τρεις προσπάθειες μέχρι να σταθεί καλά. Η οβάλ χοάνη εφάρμοσε στη σωστή θέση με την πρώτη. Είναι κρίμα που δεν είχα οβάλ χοάνη από την αρχή – η άντληση θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματική!».

«Διαπιστώσαμε ότι η πλειονότητα των μητέρων ξεκινούν την άντληση με τη χοάνη σε οριζόντια θέση, ορισμένες σε κάθετη και λιγότερες σε λοξή», ανέφερε η Dr Prime. «Επίσης, πολλές μητέρες αλλάζουν τη θέση ή δοκιμάζουν άλλους τρόπους τοποθέτησης στις μετέπειτα αντλήσεις».

Βελτίωση της παραγωγής γάλακτος

Ωστόσο, η σημαντικότερη ίσως δοκιμή επικεντρωνόταν στην αποτελεσματικότητα της νέας χοάνης PersonalFit Flex™ – μπορεί να αυξήσει τον όγκο του γάλακτος που αντλείται;

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι επιστήμονες της Medela διενήργησαν τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή,6 στην οποία συμμετείχαν μητέρες που θήλαζαν αποκλειστικά ή συμπληρωματικά για έναν έως έξι μήνες (και, ως εκ τούτου, είχαν συγκεκριμένη και σταθερή παραγωγή γάλακτος) και από τις οποίες ζητήθηκε να πραγματοποιήσουν διπλή άντληση για 15 λεπτά χρησιμοποιώντας μια χοάνη και, στη συνέχεια, να κάνουν το ίδιο μετά από μία εβδομάδα χρησιμοποιώντας μια άλλη χοάνη. Το ήμισυ των μητέρων χρησιμοποίησαν τη νέα οβάλ χοάνη 105° πρώτα, και οι υπόλοιπες μισές ξεκίνησαν με μια στρογγυλή χοάνη 90°.

«Καταδείχθηκε ότι οι μητέρες που χρησιμοποίησαν πρώτα τη νέα χοάνη είχαν σημαντικά περισσότερο όγκο γάλακτος», λέει η Dr Prime. «Αν εξετάσουμε το ποσοστό διαθέσιμου γάλακτος που αφαιρέθηκε, μπορούμε επίσης να πούμε ότι η χοάνη βελτίωσε σημαντικά την εκκένωση του μαστού. Τα αριθμητικά στοιχεία που προέκυψαν ήταν 11% περισσότερος όγκος γάλακτος και 4% μεγαλύτερη εκκένωση, κατά μέσο όρο».

Πώς παρέχει ευελιξία η τεχνολογία Flex™

Όλα τα δημοφιλή ηλεκτρικά θήλαστρα της Medela διατίθενται πλέον με την τεχνολογία Flex™: Swing Flex, Swing Maxi Flex και Freestyle Flex. Όλα αυτά τα θήλαστρα περιλαμβάνουν δύο μεγέθη χοάνης (21mm και 24mm) και διαθέτουν επίσης συνδετικό που είναι άνετο στο κράτημα. Εναλλακτικά, αν νοικιάσετε το Medela Symphony με χοάνη PersonalFit™ Plus, μπορείτε να αγοράσετε την καινοτόμα νέα χοάνη PersonalFit™ Flex για να τη χρησιμοποιήσετε με το Symphony.

Αυτό έκανε η Manuela: «Κατά την άντληση, πρέπει συνήθως να ελέγχω αν η ροή γάλακτος είναι καλή και ότι δεν υπάρχει διαρροή. Με την οβάλ χοάνη, είχα την αίσθηση ότι δεν κουνιόταν τίποτα και μπορούσα να χαλαρώσω σε μια πιο άνετη θέση. Δεν χρειαζόταν να είμαι σε καθιστή θέση ώστε να παρακολουθώ συνέχεια τη διαδικασία».

Η Jeannine συμφωνεί: «Επειδή η χοάνη ήταν διαφορετικά τοποθετημένη στο στήθος μου, ένιωθα ότι το γάλα έρεε καλύτερα και μπορούσα να χαλαρώσω σε μια πιο ξαπλωτή θέση, χωρίς να ανησυχώ ότι το γάλα θα μπλοκάρει μέσα στη χοάνη».

Το γεγονός ότι οι μητέρες, όπως η Manuela και η Jeannine, νιώθουν πιο άνετα και πιο ήρεμες κατά τη χρήση της νέας χοάνης μπορεί να εξηγήσει την αύξηση στον όγκο του γάλακτος – το άγχος και η ενόχληση μπορούν να αναστείλουν την οξυτοκίνη, που είναι η απαραίτητη ορμόνη για την εξώθηση του μητρικού γάλακτος.7

Μια άλλη θεωρία για το πώς η νέα χοάνη βελτιώνει τον όγκο γάλακτος είναι ότι το σχήμα της προσιδιάζει περισσότερο στο περίγραμμα του στήθους. Όταν ενεργοποιείται το αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος, το μέγεθος των γαλακτοφόρων πόρων του στήθους αυξάνεται κατά 68% ώστε να ανταποκριθούν στη ροή του γάλακτος προς τη θηλή.8 Το νέο σχήμα και η νέα κλίση της χοάνης διευκολύνουν τη ροή του γάλακτος.

Έτσι, όλες αυτές οι εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την παραγωγή του γάλακτος παρέχουν στη Medela τη δυνατότητα να αναπτύσσει αυτές τις καινοτομίες, όπως εξηγεί η Dr Prime:

«Η Medela είναι μια εταιρεία που βασίζεται στην έρευνα. Η έρευνα είναι στο DNA της. Επενδύουμε στην έρευνα για την επιστήμη της γαλουχίας, αλλά και στην εφαρμοσμένη έρευνα, όπως για παράδειγμα όλη αυτή η δουλειά που κάναμε με τη νέα χοάνη, σε συνεργασία με μητέρες. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουμε επιστημονική βάση για να αναπτύσσουμε καινοτομία, καθώς και βάση με στοιχεία για τα προϊόντα μας, ώστε να βοηθάμε περισσότερες μητέρες να δίνουν στα μωρά τους μητρικό γάλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ενσωματώνουμε την επιστήμη στην καθημερινότητα, όπως συνέβη και με την τεχνολογία Flex™, που αποτελεί ένα πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα».

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

1 Jones E, Hilton S. Correctly fitting breast shields are the key to lactation success for pump dependent mothers following preterm delivery. J Neonatal Nurs. 2009;15(1):14-17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S135518410800121X
2 Muther,M. et al. 3D scans of the lactating breast can be used to investigate the breast:breastshield interface. Abstract from the 18th ISRHML Conference. Breastfeed Med. 2016;11(2):A3-A75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26894372/
3 Schlienger,A. et al. Optimisation of breastshield shape with the aim of improving breast expression. Abstract from the 18th ISRHML Conference. Breastfeed Med. 2016;11(2):A3-A75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26894372/
4 Geddes DT et al. Tongue movement and intra-oral vacuum in breastfeeding infants. Early Hum Dev. 2008;84(7):471-477. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18262736
5 ClinicalTrials.gov [Internet]. Bethesda MD: National Library of Medicine, USA, data on file: NCT02496429; NCT02492139; NCT02719548; NCT03091985 https://clinicaltrials.gov/
6 ClinicalTrials.gov [Internet]. Bethesda MD: National Library of Medicine, USA, data on file: NCT03091985 https://clinicaltrials.gov/
7 Newton M, Newton NR. The let-down reflex in human lactation. J Pediatr. 1948;33(6):698-704. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18101061
8 Ramsay DT et al. Ultrasound imaging of milk ejection in the breast of lactating women. Pediatrics. 2004;113(2):361-367. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14754950