Πληγωμένες θηλές

Οι πληγωμένες θηλές μπορεί να είναι τόσο επώδυνες, ώστε οι γυναίκες να αποφασίσουν να απογαλακτίσουν. Παρόλο που μία ευαισθησία στις θηλές τις πρώτες μέρες του θηλασμού είναι αρκετά συχνή, ο θηλασμός γενικά δε θα πρέπει να πονάει. Ο πόνος στη θηλή και οι πληγωμένες θηλές δείχνουν ότι κάτι πάει στραβά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πληγωμένες θηλές προκαλούνται από τη λανθασμένη τοποθέτηση και την εσφαλμένη προσκόλληση του μωρού, ή το λανθασμένο τρόπο απομάκρυνσης του μωρού από το στήθος. Συνεπώς, πάντα να απευθύνεστε στο σύμβουλο γαλουχίας σας αν αντιμετωπίζετε πόνο ή τραύμα στη θηλή. Μόλις εκτιμηθεί η αιτία αυτής της ταλαιπωρίας, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί.

Αν ο πόνος είναι υπερβολικός θα ήταν ίσως σκόπιμο να διακοπεί προσωρινά ο θηλασμός. Κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας διακοπής πρέπει να αντλήσετε το γάλα σας για να αποφύγετε τη συμφόρηση και να διατηρήσετε την παραγωγή του γάλακτος. Ο σύμβουλος γαλουχίας μπορεί να σας ενημερώσει για τα θήλαστρα και την άντληση  γάλακτος με το χέρι καθώς και για εναλλακτικές μεθόδους σίτισης για να ταΐσετε το μωρό σας το συγκεκριμένο διάστημα.

Αν θέλετε να βοηθήσετε τη διαδικασία επούλωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη θηλή επεξεργασμένη λανολίνη Purelan. Η επούλωση της πληγής με ενυδάτωση θεωρείται η ιδανικότερη επιλογή. Αποφύγετε οποιαδήποτε αλοιφή πρέπει να αφαιρείται πριν το θηλασμό του μωρού. Κάτι τέτοιο θα ερεθίσει το δέρμα ακόμα περισσότερο. Επίσης, τα προστατευτικά θηλών βοηθούν στην προστασία των πληγωμένων θηλών.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί πόνος στις θηλές από άφθες. Αν υποπτεύεστε την ύπαρξή τους, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε το φάρμακο θεραπείας τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.