Θηλασμός και εργασία

Γίνετε φίλες με το θήλαστρο σας

Janine Devereaux, Cahors, Γαλλία, μητέρα δύο παιδιών

Ανέκαθεν λάτρευα τη δουλειά μου και, προτού γεννήσω, υπέθετα ότι δεν θα είχα πρόβλημα να επιστρέψω στη δουλειά μου και να αναθέσω τη φροντίδα του μωρού μου σε άλλους. Αντιμετώπιζα το όλο θέμα με επιπολαιότητα, ώσπου γέννησα την πανέμορφη κόρη μου, τη Σάρα.

Το μωρό μου είναι η προτεραιότητά μου

Η δύναμη του συναισθηματικού δεσμού που αναπτύχθηκε μεταξύ μας με κατέκλυσε. Το μωρό σου γίνεται η πρώτη προτεραιότητά σου και είσαι διατεθειμένη να κάνεις ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διασφαλίσεις ότι θα του προσφέρεις το καλύτερο. Κάθε σκέψη για τη δουλειά μου έγινε «καπνός» και ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβαινε κάτι τέτοιο. Άρχισα να θηλάζω τη Σάρα από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Το να σταματήσω το θηλασμό, δεν ήταν ευχάριστη σκέψη

Οι μαίες με υποστήριξαν σε κάθε μου βήμα. Είχα διαβάσει για τα οφέλη του θηλασμού και ήθελα να διασφαλίσω ότι η Σάρα θα είχε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή της. Ήταν μία απίστευτη εμπειρία. Σε ένα από τα τακτικά μου τσεκ-απ μετά τη γέννηση της κόρης μου, ο γιατρός μου με ρώτησε αν σχεδίαζα να επιστρέψω στη δουλειά μου. Στο άκουσμα της ερώτησης, έπαθα σοκ! Ήμουν βέβαιη ότι θα φρόντιζαν μια χαρά τη Σάρα στον παιδικό σταθμό, αλλά αισθάνθηκα πολύ άβολα όταν υπέθεσα ότι θα έπρεπε να σταματήσω το θηλασμό.

Η εναλλακτική λύση – το θήλαστρο

Άρχισα να εξετάζω το ενδεχόμενο να σταματήσω να εργάζομαι ή να ζητήσω παρατεταμένη άδεια άνευ αποδοχών. Δυστυχώς, δεν μου δόθηκαν αυτές οι δύο επιλογές. Είχα στενοχωρηθεί πολύ, μέχρι που ο γιατρός μου με ενημέρωσε για τη δυνατότητα άντλησης του μητρικού γάλακτος με θήλαστρο. Ανέκαθεν νόμιζα ότι τα θήλαστρα ήταν για μητέρες που δεν μπορούσαν να θηλάσουν. Πόσο λάθος έκανα!

Απόθεμα μητρικού γάλακτος

Ο γιατρός μού εξήγησε ότι με το θήλαστρο, σε συνδυασμό με έναν λεπτομερή προγραμματισμό και οργάνωση, θα μπορούσα να διασφαλίσω ότι η Σάρα θα εξακολουθούσε να απολαμβάνει τα οφέλη του μητρικού γάλακτος! Με την υποστήριξη ενός συμβούλου θηλασμού, επέλεξα ένα θήλαστρο που ικανοποιούσε τέλεια τις ανάγκες μου. Δύο εβδομάδες περίπου προτού επιστρέψω στη δουλειά μου, άρχισα να ετοιμάζω ένα απόθεμα μητρικού γάλακτος στον καταψύκτη μου. Ταυτόχρονα, γνώρισα τη Σάρα στην κοπέλα που θα την φρόντιζε. Της έδωσα μερικές φιάλες μητρικού γάλακτος για να την ταΐζει. Έτσι, αισθανόμουν ότι η παρουσία μου εξακολουθούσε να παίζει σημαντικό ρόλο. Ήμουν ικανοποιημένη που η κόρη μου μπορούσε ακόμη να τρέφεται με το γάλα μου.

Διαχείριση μητρικού γάλακτος για όλους

Η επιστροφή μου στη δουλειά ήταν δύσκολη, αλλά ξεπέρασα γρήγορα τις δυσκολίες, καθώς ήξερα πως η κόρη μου ήταν ασφαλής. Χάρηκα που ξαναείδα τους συναδέλφους μου και ένιωσα περήφανη όταν έβαλα μία φωτογραφία της κόρης μου στο γραφείο. Μίλησα στον προϊστάμενό μου και κατάφερα να εξασφαλίσω ένα ειδικό δωμάτιο για τη χρήση του θηλάστρου, καθώς και χώρο στο ψυγείο για τις φιάλες μητρικού γάλακτος. Η χρήση του θηλάστρου στο χώρο εργασίας απαιτούσε ιδιαίτερη πειθαρχία από μέρους μου, αλλά άξιζε δίχως άλλο τον κόπο.     Συζήτησα με τον εργοδότη μου, και μπορούσα να αντλώ το γάλα μου και στο γραφείο, σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, και να χρησιμοποιώ το ψυγείο για να το αποθηκεύω.

Μεταφέροντας το γάλα μου στο σπίτι κάθε απόγευμα, μέσα στο φορητό ψυγειάκι μου, μπορούσα να αναπληρώνω το απόθεμα μητρικού γάλακτος στο σπίτι. Αισθανόμουν περήφανη που προσέφερα ό,τι καλύτερο για την κόρη μου. Ανησυχούσα μήπως τρέξει γάλα από το στήθος μου και λερώσει τα ρούχα μου στη δουλειά, γι’ αυτό χρησιμοποιούσα επιθέματα στηθόδεσμου μίας χρήσης για προστασία. Τα επιθέματα αυτά ήταν αόρατα κάτω από τα ρούχα μου και είχα πάντοτε μερικά από αυτά στην τσάντα μου.