Υγιεινή και φροντίδα θηλής

Δε χρειάζεται να καθαρίζετε το στήθος σας ή τη θηλή σας με κάποιον ειδικό τρόπο πριν ή μετά το θηλασμό του μωρού σας.

Το να πλένετε το στήθος σας με πόσιμο νερό την ώρα του καθημερινού σας μπάνιου ή ντουζ είναι ό,τι χρειάζεται.

Αποφύγετε οτιδήποτε αφυδατώνει ή ερεθίζει με οποιοδήποτε τρόπο το δέρμα. Συμπεριλαμβάνεται η χρήση του σαπουνιού ή των απολυμαντικών για το στήθος και τη θηλέα άλω, καθώς μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σας και να συμβάλλει στη δημιουργία πληγωμένων θηλών.

Ήδη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αδένες γύρω από τη θηλή αρχίζουν να εκκρίνουν ένα φυσικό έλαιο το οποίο λιπαίνει το δέρμα και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων. Η ιδανική λύση είναι να αφήσετε αυτή τη φυσική ουσία να δράσει.

Μπορείτε, επιπλέον, να αντλήσετε με το χέρι μερικές σταγόνες γάλα μετά το θηλασμό, να κάνετε μαλακό μασάζ στο δέρμα και να αφήσετε το στήθος να στεγνώσει με τον αέρα. Αν το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα αφυδατωμένο ή πληγωμένο, μπορείτε να επαλείψετε στη θηλή σας και στη θηλέα άλω μια μικρή ποσότητα καθαρού μαλακτικού από φυσικό μαλλί, γνωστό σε κάποιες χώρες και ως λανολίνη (π.χ.  PureLan). Αποφύγετε οποιοδήποτε είδος πλαστικής επένδυσης που «δεν αναπνέει» σε επιθέματα στήθους ή σε στηθόδεσμο.

Ο θηλασμός δεν πρέπει να είναι επώδυνος. Σε περιπτώσεις πόνου ή πληγωμένων θηλών συμβουλευτείτε τον ειδικό σύμβουλο γαλουχίας σας ή το γιατρό σας.