Η προσήλωση της Medela στο μητρικό θηλασμό

Είναι η συμμόρφωση στον κώδικα WHO* αρκετή ώστε να προωθηθεί αποτελεσματικά ο μητρικός θηλασμός;
*(Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος)

Τι πρέπει να κάνει μια εταιρία ώστε πραγματικά και αποτελεσματικά να προωθήσει τον μητρικό θηλασμό; Είναι η συμμόρφωση στον κώδικα WHO (Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος)  αρκετή ώστε να προωθηθεί ο μητρικός θηλασμός αποτελεσματικά;  Ή μήπως είναι επίσης απαραίτητο να κοιτάξουμε πέρα από τη συμμόρφωση και να αναρωτηθούμε ποια άλλα πράγματα – για παράδειγμα η έρευνα για τον μητρικό θηλασμό – μπορεί να κάνει μια εταιρία για να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί τον μητρικό θηλασμό;

Εμείς στην Medela πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να δούμε τη συνολική εικόνα, πράγμα που σημαίνει να δούμε και πέρα από τις απαιτήσεις και τις αξιώσεις της συμμόρφωσης του Κώδικα WHO.

Από την ίδρυση της η Medela υποστηρίζει την επιθυμία και την προσπάθεια των μητέρων να θηλάσουν τα βρέφη τους και αυτό αποτελεί ανέκαθεν την αποστολή μας. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούμε τις μητέρες να επιμηκύνουν τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού μέσω της αποτελεσματικής διατήρησης της διάθεσης μητρικού γάλακτος όταν η μητέρα πρέπει να αποχωριστεί το βρέφος της. Για τις μητέρες που δεν είναι εφικτός ο μητρικός θηλασμός, όπως για παράδειγμα για τις μητέρες που έχουν βρέφη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (NICU), o στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτήν την μητέρα να παρέχει στο βρέφος της τα ζωογόνα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Medela έχει επενδύσει ένα σημαντικό ποσοστό των κερδών της σε επιστημονικές έρευνες για τον μητρικό θηλασμό. Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι είμαστε οι μόνοι κατασκευαστές που είναι αφοσιωμένοι στο να παρέχουν συνεχή και εντατική υποστήριξη για την επιστημονική έρευνα σχετικά με τον μητρικό θηλασμό. Θα συνεχίσουμε να γνωστοποιούμε όλα τα νέα αυτά ευρήματα και την τεχνογνωσία στους επαγγελματίες υγείας και γαλουχίας, καθώς και στους εξειδικευμένους εμπόρους και αντιπροσώπους μας.

Με αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα, δεν έχουμε μόνο βελτιώσει τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα μας, αλλά επιπλέον έχουμε αναπτύξει νέα, καινοτόμα προϊόντα για τις μητέρες και τους επαγγελματίες. Ένα σημαντικό μέρος αφορά στην βασική έρευνα και δεν έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων προϊόντων.  Σε διάφορα workshops και σεμινάρια που διοργανώνουμε, μεταφέρουμε αυτήν την τεχνογνωσία και τα ευρήματα των ερευνών μας σε επαγγελματίες υγείας και γαλουχίας ώστε να παρέχουμε υποστήριξη σε θέματα μητρικού θηλασμού στην καθημερινή πρακτική τους. Με αμείωτο ενδιαφέρον, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στον ερευνητικό τομέα και πιο πρόσφατα εντείνουμε τις ερευνητικές μας δραστηριότητες στον τομέα της νεογνολογίας.

Ο Κώδικας WHO, εφαρμόστηκε για να σταματήσει την ανεξέλεγκτη και επιθετική προώθηση των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος πίσω στη δεκαετία του 1980 ώστε να προστατέψει τις μητέρες και τα βρέφη.

H Medela αναπτύσσει, κατασκευάζει και πωλεί αντλίες στήθους και εξαρτήματα από το 1980. Αυτά τα προϊόντα αρχικά υπήρξαν διαθέσιμα μαζί με φιάλες και θηλές, ως ολοκληρωμένα συστήματα άντλησης μητρικού γάλακτος και διατροφής των βρεφών με αυτό. Παρόλα αυτά, αποφασίσαμε να απομακρύνουμε τις θηλές από τα προϊόντα μας βασισμένοι στην ανταπόκριση που είχαμε από την κοινότητα των οργανισμών και επαγγελματιών γαλουχίας με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά. Μέσα στη δεκαετία του 1990, τα ποσοστά και η διάρκεια του μητρικού θηλασμού αυξάνονταν σταθερά, όταν την ίδια στιγμή η χρήση των αντλιών στήθους άλλαζε ριζικά, ειδικά στις ΗΠΑ. Όλο και περισσότερες μητέρες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αντλίες στήθους για να αντλήσουν το μητρικό γάλα τους ώστε να έχουν τη δυνατότητα να το δώσουν στα βρέφη τους όταν θα επέστρεφαν στην εργασία τους ή όταν θα τα αποχωρίζονταν. Αυτές οι μητέρες τότε ξεκίνησαν να ζητούν από την Medela ένα ολοκληρωμένο σύστημα.

Σήμερα οι μητέρες περιμένουν από την Medela, ολοκληρωμένα, υψηλής ποιότητας προϊόντα, τα οποία να υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό αποτελεσματικά. Η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού και η ικανοποίηση των αναγκών των μητέρων και των βρεφών υπήρξε πάντοτε ο κύριος στόχος των δραστηριοτήτων μας. Για αυτό τον λόγο, σε επιλεγμένες χώρες η Medela αποφάσισε να εισάγει στην αγορά ένα ολοκληρωμένο και ασφαλές σύστημα που αποτελείται από αντλία στήθους, φιάλη και θηλή, όμως ποτέ δεν το προώθησε ενεργά στην αγορά.

Σε απάντηση στις ανησυχίες για τις αρνητικές επιδράσεις της δισφαινόλης Α (BPA) στην Αμερική και στον Καναδά το καλοκαίρι του 2008, η Medela αποφάσισε να προωθήσει τις φιάλες μητρικού γάλακτος και τις θηλές σε αυτές τις χώρες και έτσι να ενημερώσει τις μητέρες για τις ασφαλείς φιάλες μητρικού γάλακτος και θηλές της Medela, οι οποίες δεν περιέχουν την βλαβερή δισφαινόλη Α (BPA).

Ως επακόλουθο, η Medela κατηγορήθηκε ως παραβάτης του Κώδικα Who από τον Εθνικό Οργανισμό Υπεράσπισης του Μητρικού Θηλασμού NABA (National Association of Breastfeeding Advocacy).  Η συγκυρία αυτή δείχνει πόσο δύσκολο είναι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μητέρων, χωρίς τη μη-συμμόρφωση στους ισχύοντες κανονισμούς.

Παρόλη τη διαμάχη, ο κύριος στόχος μας, είναι η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού και αυτό θα παραμείνει για τώρα και για πάντα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μητέρες επιθυμούν ξεκάθαρη και άμεση ενημέρωση και εύχονται για ένα ολοκληρωμένο και συμβατό ασφαλές σύστημα. Κοιτάζοντας πίσω, αναγνωρίζουμε ότι θα μπορούσαμε να εξασκήσουμε καλύτερη κρίση σε μερικές από τις δραστηριότητες μάρκετινγκ της εταιρίας μας.

Συνεπώς, έχουμε αναπτύξει αυστηρές και συγκεκριμένες εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές για το μάρκετινγκ των προϊόντων διατροφής μητρικού γάλακτος. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα διασφαλίσουν ότι μιλούμε με μητέρες που έχουν ήδη επιλέξει να αντλήσουν το μητρικό γάλα τους και για αυτό, χρειάζονται ένα ασφαλές σύστημα διατροφής μητρικού γάλακτος για το βρέφος τους.

Κλείνοντας, παρακαλούμε να θυμάστε ότι είμαστε όλοι ενωμένοι στην επιθυμία μας να υποστηρίξουμε τον μητρικό θηλασμό. Επίσης, σας παρακαλούμε να αξιολογήσετε την αφοσίωση της Medela στον μητρικό θηλασμό καθώς και την αφοσίωση άλλων κατασκευαστών και όχι μόνο όσον αφορά στη συμμόρφωση προς τον Κώδικα WHO.

Ελπίζουμε ότι, η μακροχρόνια ιστορία μας στην αποτελεσματική προώθηση του μητρικού θηλασμού παγκοσμίως και η συνεχής αφοσίωσή μας στην υποστήριξη και υπεράσπιση του μητρικού θηλασμού στις μητέρες θα είναι το θεμέλιο σε μια συνεχή σχέση για τα χρόνια που έρχονται.

Michael Larsson
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Medela AG

ΣΕΠ 2010