Λαγόχειλο και Λυκόστομα

Το λαγόχειλο και το λυκόστομα είναι εκ γενετής δυσμορφίες προκαλούμενες από την ατελή σύντηξη των δομών της στοματικής κοιλότητας στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μπορεί να περιλαμβάνει μόνο το χείλος, μπορεί να εκτείνεται μέσα στη σκληρή και στη μαλακή υπερώα και μπορεί να είναι μονομερής ή διμερής.

Τέτοιες δυσμορφίες εμφανίζει ένα παιδί στις 500-700 γεννήσεις στην Ευρώπη και στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Συνήθως εφαρμόζεται χειρουργική επέμβαση και σε μερικές περιπτώσεις προσωρινά μέτρα, όπως μια υπερώια συσκευή (ειδικά διαμορφωμένο πλαστικό που εφαρμόζει στο στόμα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση της σίτισης μέχρι να χειρουργηθούν. Ο θηλασμός μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά με τη σωστή υποστήριξη είναι πιθανό το μωρό να μπορέσει μερικώς να θηλάσει. Ο πειραματισμός με διάφορες θέσεις και διαφορετικούς τρόπους υποστήριξης της σιαγώνας και του πηγουνιού του μωρού, μπορούν να αποδειχθούν μερικώς επιτυχημένες. Απαραίτητη είναι η συμβουλή και η υποστήριξη ενός  επαγγελματία συμβούλου γαλουχίας.

Καθώς τα περισσότερα νεογνά δε θα μπορέσουν να θηλάσουν με επιτυχία, είναι πολύ σημαντικό να αντλήσετε το γάλα σας. Χρησιμοποιείστε ένα θήλαστρο 2-φάσεων, για να αρχίσετε και να διατηρήσετε την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Η συχνή άντληση  (αρχικά κάθε 3-4 ώρες) θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλή γαλακτοφορία. Το μπιμπερό σίτισης βρεφών με ιδιαίτερες ανάγκες ‘Special Needs Feeder’ έχει σχεδιαστεί ειδικά για μωρά με προβλήματα σίτισης. Η ειδική θηλή δεν απαιτεί κενό και περιέχει μία βαλβίδα με σχισμή που επιτρέπει τον έλεγχο της ροής του γάλακτος έτσι ώστε το μωρό να μην πνίγεται.

Μετά την εγχείρηση, ο θηλασμός μπορεί να είναι άβολος για ένα μικρό χρονικό  διάστημα. Για αυτό συνεχίστε την άντληση του μητρικού γάλακτος αλλά προσφέρετε συχνά και το στήθος σας. Το μωρό σας μπορεί να βρίσκει ανακούφιση έχοντας τη θηλή σας στο στόμα. Σύντομα θα θηλάζει με ενθουσιασμό μόλις συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να το κάνει από μόνο του.