Η σύσταση του μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη επιλογή για όλα τα μωρά. Περιέχει όλα τα συστατικά για μια καινούργια υγιή ζωή. Δεν αποτελεί μόνο ιδανική τροφή,  αλλά προσφέρει ανοσολογικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα τα οποία είναι μοναδικά για κάθε μητέρα και παιδί. Το μητρικό γάλα μεταβάλλεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες του βρέφους καθώς αναπτύσσεται. Το περιεχόμενό του αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της μέρας και κατά τη διάρκεια των μηνών. Από την αρχή είναι απόλυτα ιδανικό για το μωρό σας. Υπάρχουν 3 κύρια στάδια από τα οποία περνάει το γάλα: το πρωτόγαλα, το μεταβατικό γάλα και το ώριμο γάλα.

Πρωτόγαλα

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά τη γέννηση η μητέρα παράγει ειδικό γάλα το οποίο είναι παχύ, κολλώδες και κιτρινωπό. Η ποσότητά του είναι μικρή αλλά κατάλληλη για το μωρό σας. Αυτό το ειδικό γάλα ονομάζεται πρωτόγαλα και περιέχει μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και αναπτυξιακών παραγόντων. Ενισχύει την ανάπτυξη του γαστρεντερικού σωλήνα του μωρού και οι αντιμολυσματικές ουσίες δρουν σαν ένας πρώτος εμβολιασμός. Το πρωτόγαλα έχει καθαρτική δράση που βοηθά το μωρό να περάσει το μηκώνιο (η πρώτη κένωση) και συμβάλλει στην πρόληψη του νεογνικού ίκτερου καθαρίζοντας τη χολερυθρίνη από το έντερο.

Μεταβατικό γάλα

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, το γάλα αυξάνεται σε ποσότητα και αλλάζει σε εμφάνιση και σύσταση. Οι ανοσοσφαιρίνες και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μειώνεται ενώ η περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρα αυξάνεται. Εκείνο το διάστημα, μπορεί να αισθάνεστε το στήθος γεμάτο, σκληρό και βαρύ. Αυτή η φυσιολογική συμφόρηση του στήθους της μητέρας- μερικές φορές αναφέρεται σαν «εισροή» του γάλακτος- μπορεί να μετριασθεί με τη συχνή σίτιση.

Ώριμο γάλα

Το ώριμο γάλα μοιάζει αραιότερο και πιο νερουλό από το γάλα της αγελάδας, κάτι που προκαλεί σύγχυση ορισμένες φορές αλλά περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξη του μωρού. Το μητρικό γάλα δεν είναι ποτέ «πολύ ασθενές». Το ώριμο γάλα αλλάζει κατά τη διάρκεια μίας μόνο σίτισης σε αυτό ακριβώς που καλύπτει τις ανάγκες του μωρού.

Το γάλα που ρέει στην αρχή μιας σίτισης είναι χαμηλό σε λιπαρά και υψηλό σε λακτόζη, ζάχαρη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και νερό. Καθώς η σίτιση συνεχίζεται, το γάλα αλλάζει και περιέχει περισσότερα λιπαρά και λιγότερη ζάχαρη.

Τι περιέχει το μητρικό γάλα;

Αν σκεφτούμε τις τροφές που τρώμε, περιέχουν 3 κύρια συστατικά:

1. Πρωτεΐνες

2.Λίπη

3.Υδατάνθρακες

Όπως και στις τροφές μας, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα στο μητρικό γάλα. Το γάλα όλων των θηλαστικών έχει αυτά τα 3 συστατικά, αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Για παράδειγμα, το γάλα της φάλαινας είναι εξαιρετικά υψηλό σε λιπαρά αλλά χαμηλό σε υδατάνθρακες, ενώ το γάλα των αγελάδων έχει περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερους υδατάνθρακες απ” ότι το ανθρώπινο γάλα. Αυτό δείχνει ότι  το ανθρώπινο γάλα έχει σχεδιασθεί για τα ανθρώπινα μωρά, με όλα τα συστατικά στη σωστή ποσότητα.

Πολλά από τα συστατικά του μητρικού γάλακτος έχουν ένα μοναδικό ανοσολογικό όφελος το οποίο βοηθάει στην προστασία του νεογέννητου βρέφους. Τα αντισώματα από τη μητέρα περνούν στο μωρό και του προσφέρουν μία επιπρόσθετη  προστασία που μόνο το μητρικό γάλα μπορεί να παρέχει.

Σε γενικές γραμμές, το μητρικό γάλα είναι η τέλεια τροφή για το μωρό σας, παρέχει την ιδανική ποσότητα που χρειάζεται, με τα κατάλληλα συστατικά, στη σωστή θερμοκρασία και παρέχει μία επιπρόσθετη προστασία που κανένα άλλο γάλα δεν μπορεί να προσφέρει.