Η σωστή άντληση του μητρικού γάλακτος

Μπορείτε να αντλήσετε το γάλα σας είτε με το χέρι ή με ένα θήλαστρο. Για να αποφασίσετε ποιο είδος θηλάστρου εξυπηρετεί τις ανάγκες σας καλύτερα, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία που εξειδικεύεται σε θέματα θηλασμού.

Η άντληση μητρικού γάλακτος είναι δεξιότητα που μαθαίνεται, επομένως δώστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο και την υπομονή μέχρι να τα καταφέρετε. Μην απογοητευθείτε εάν αντλήσετε λίγο ή καθόλου γάλα όταν χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο για πρώτη φορά. Θεωρήστε την πρώτη περίοδο της άντλησης ως περίοδο εξάσκησης.

  • Πριν χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο για πρώτη φορά, διαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν αρχίσετε την άντληση του γάλακτος, είτε χρησιμοποιείτε το χέρι σας είτε ένα θήλαστρο.
  • Βρείτε ένα άνετο μέρος για να αντλήσετε το γάλα σας.
  • Επιλέξτε τη χοάνη (το μέρος της αντλίας που μοιάζει με χωνί) που ταιριάζει στο στήθος σας. Η χοάνη πρέπει να περιβάλλει τη θηλή σας αλλά να αφήνει και αρκετό χώρο ώστε να μην ακουμπάει στα τοιχώματα και να μπορεί να κινείται ελεύθερα μπροστά και πίσω. Η θηλή σας πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της χοάνης.
  • Εάν η θηλή σας είναι πολύ μεγάλη μπορεί να χρειαστείτε μεγαλύτερη χοάνη. Η Medela προσφέρει χοάνες σε διάφορα μεγέθη.
  • Υγράνετε τη χοάνη του θηλάστρου για να πετύχετε καλύτερη εφαρμογή.
  • Αντλήστε στο σημείο κενού μέγιστης άνεσης  (*δείτε παρακάτω)
  • Αρχίστε την άντληση στο υψηλότερο επίπεδο αναρρόφησης που νιώθετε άνεση. Το κλειδί για μία επιτυχημένη άντληση μητρικού γάλακτος είναι η διέγερση του στήθους. Δυσφορία ή πόνος θα εμποδίσουν τη ροή.
  • Κάντε μασάζ στα στήθη σας πριν και περιστασιακά κατά τη διάρκεια της άντλησης για να ενισχύσετε τη ροή του γάλακτος.
  • Η διπλή άντληση μειώνει στο μισό το χρόνο άντλησης που χρειάζεστε (σε 10-15 λεπτά ή λιγότερο), και τα επίπεδα προλακτίνης είναι υψηλότερα όταν χρησιμοποιείτε διπλή αντλία. Έτσι παράγετε περισσότερο γάλα σε λιγότερο χρόνο. Όταν αντλείτε από το ένα στήθος τη φορά, αλλάζετε πλευρές κατά την άντληση αρκετές φορές.
  • Η άντληση του μητρικού γάλακτος δεν πρέπει ποτέ να είναι επίπονη. Σε περίπτωση που νιώσετε οποιοδήποτε πόνο διακόψτε αμέσως την άντληση και επικοινωνήστε με το σύμβουλο γαλουχίας σας. Μη ρισκάρετε να τραυματίσετε τον ευαίσθητο ιστό του στήθους με μία λανθασμένη χρήση του θηλάστρου!

*ΣΗΜΕΙΟ ΚΕΝΟΥ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΝΕΣΗΣ

Το σημείο κενού μέγιστης άνεσης είναι το υψηλότερο σημείο κενού το οποίο μια μητέρα μπορεί να ανεχθεί και ακόμα να νιώθει άνετα.

Πως μπορεί να επιτευχθεί το σημείο κενού μέγιστης άνεσης;

Μια μητέρα μπορεί να καθορίσει το δικό της σημείο κενού μέγιστης άνεσης αυξάνοντας το κενό έως ότου με την άντληση να νιώθει ελαφρώς άβολα (όχι να πονάει) και μετά μειώνοντας ελαφρά. Αυτό το τελικό κενό είναι το σημείο κενού μέγιστης άνεσης της μητέρας.