Είδη θηλών

types_nipplesΠριν το μωρό σας γεννηθεί, είναι καλό να γνωρίζετε τι είδος θηλής έχετε. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν διαφορετικό είδος θηλής. Οι κατηγορίες περιέχουν τις μικρές θηλές, τις μεγάλες ή τις ειδικά μεγάλες θηλές, τις επίπεδες ή τις εισέχουσες θηλές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι κατηγορίες θα χρειαστούν ελάχιστη ή καθόλου θεραπεία. Πάντα έχετε στο μυαλό σας ότι τα μωρά θηλάζουν από το στήθος και όχι από τη θηλή. Αν ένα μωρό είναι ικανό να πάρει μια καλή μπουκιά από το στήθος, ακόμα και οι επίπεδες ή εισέχουσες θηλές δε θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα. Όμως, με μερικά είδη θηλής το μωρό δυσκολεύεται να προσκολλήσει και μερικές φορές θα ήταν επιθυμητό να επενδύσετε κάποιο χρόνο στη θεραπεία μίας επίπεδης ή εισέχουσας θηλής, η οποία θα μπορεί να πιαστεί ευκολότερα από το μωρό.

Μπορείτε να διαπιστώσετε μόνη σας αν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές: απαλά συμπιέστε τη θηλέα άλω περίπου 3 εκατοστά πίσω από τη θηλή. Μια κανονική θηλή θα διεγερθεί προς τα έξω ή θα προεξέχει, μια εισέχουσα θηλή θα αντιστραφεί ή θα συμπτυχθεί.

Αν οι θηλές σας είναι επίπεδες ή εισέχουσες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους διαμορφωτές θηλών – μην τους συγχέετε με τις ψευδοθηλές – για να προσπαθήσετε να τραβήξετε έξω τη θηλή. Οι διαμορφωτές θηλών εφαρμόζονται μέσα από το στηθόδεσμο, ο οποίος ίσως χρειαστεί να είναι ένα μέγεθος μεγαλύτερο από το κανονικό για να υπάρχει χώρος. Οι διαμορφωτές θηλών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης ή μετά τη γέννηση. Ζητήστε τη συμβουλή του ειδικού γαλουχίας σας ή του ιατρού σας, αν αντιληφθείτε ότι έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές.